Lancering “Heitelân” & 15 dirigenten tijdens jubileum Greidebrass

De muzikanten van christelijke brassband Greidebrass vierden op 6 en 7 april hun 11-jarig jubileum met het jaarlijkse Spring! yn’e Greide concert in Tzum. Tijdens deze speciale jubileumeditie lanceerden Greidebrass en singer-songwriter PYN op de zaterdagavond het nieuwe nummer “Heitelân” en was er zondagmiddag een programma speciaal voor mensen met een beperking, waarbij sporttheatergroep NetTeLet een prominente rol speelde. Het weekend stond in het teken van de muzikale terugblik van oprichting tot en met heden.

Spring yn'e Greide 2019
Greidebrass en Pyn tijdens jubileumconcert te Tzum

Voor singer-songwriter PYN en Greidebrass ging er zaterdag 6 april een droom in vervulling. Samen brachten ze het nummer “Heitelân” voor het eerst ten gehore. Een stevig stuk muziek dat gaat over met beide voeten op de grond staan, het teruggaan naar je (Friese) roots. Normaalgesproken zingt PYN in het Engels, maar voor deze gelegenheid heeft ze dit nummer in het Fries geschreven. Dat sprak het publiek wel aan. Het concert werd omlijst met foto’s, verhalen en fragmenten van de afgelopen 11 jaren, die als bladzijden van een boek de revue passeerden. En deze jonge brassband wil hier nog vele bijzondere en muzikale verhalen aan toevoegen.

Op zondagmiddag 7 april waren bewoners van verzorgingstehuizen, woongroepen en dagverblijven te gast bij de speciale jubileumeditie van het Spring! yn’e Greide concert. Mensen met een beperking komen anders niet zo vaak naar dit soort concerten. Nu konden ze in Tzum kennismaken met de brassbandmuziek. De regie van de middag lag bij de sporttheatergroep NetTeLet uit Makkum. In combinatie met de brassbandmuziek maakten de acteurs de middag tot een succes. Een hoogtepunt ontstond toen de bezoekers zelf werden uitgenodigd om als dirigent te mogen optreden. Spontaan meldden zich 15 gelegenheidsdirigenten uit het publiek om gezamenlijk de brassband te leiden.

Bekijk de foto’s van de jubileum van Spring! Yn’e Greide 2019.