Romke en Joke voorstelling met groots applaus gewaardeerd

DSC_7151Zaterdag 20 februari was wel een hele drukke en ongewone repetitie dag. Het was namelijk de dag dat er 24(!) jeugdleden afkomstig uit geheel Friesland aanschoven om samen met Greidebrass een concert voor te bereiden. En niet zomaar een concert, maar een concert met een verhaal, georganiseerd door Tietske Folkertsma die haar afstudeer project ervan had gemaakt.

Het verhaal gaat over Romke en Joke die verliefd op elkaar worden, maar ze horen bij rivaliserende keten uit nabij gelegen dorpen, komt dit wel goed? Deze vraag zou aan het eind van de dag beantwoord worden, maar er moest gedurende de dag wel wat gebeuren natuurlijk. Zes muziek stukken moesten worden ingestudeerd, waaronder twee arrangementen gemaakt door Tietske zelf en het altijd vrolijke Happy. Enthousiast ging de jeugd met de muziek aan de slag, waarbij opviel hoe goed iedereen naar dirigent Marco Middelberg luisterde. Hier en daar werden wat aanwijzingen gegeven door de leden van Greidebrass maar de jeugd redde zich prima. Tussendoor had Marco enkele oefeningen bedacht, zo moest iedereen de buikspieren trainen, werd de ademhaling onder de loep genomen en sloeg iedereen aan het “buzzen”, oftewel op je mondstuk spelen zonder instrument. Dit leidde uiteraard tot hilarische praktijken, het was dan ook een hele gezellige studiedag.

Voor we het wisten was het tijd voor het avondeten en begonnen de zenuwen op te spelen. De zaal, volledig omgebouwd tot keet, stroomde aan de nok toe vol met publiek en om half acht begon Rinze Span het verhaal van Romke en Joke te vertellen. Tussendoor klonk muziek die de gevoelens van de personages uit het verhaal weerspiegelden, met een solo gespeeld door Jelma van der Werff en een duet van Jantine Stoffers en Harmen Thomas de Haan. Het was een mooi geheel en dit werd na afloop met groots applaus gewaardeerd.

Na de bedankjes gingen de docenten van Tietske in conclaaf over het hele project. Een half uur later kwam het verlossende woord, niet alleen de dag was geslaagd, maar Tietske ook, met een dikke zeven!