Spring! Yn’e Greide concert 2014

Op zaterdag 24 mei 2014 was het de vijfde editie van dit voorjaarsconcert. De naam van het concert is in 2009 bedacht. De brassband Greidebrass zetelt in een agrarische regio met melkveehouderijen en heel veel grasland, heel veel greideland. De lente is belangrijk, nieuwe oogsten worden voorbereid en de zomer komt er weer aan. SPRING dus, lente. “Spring” duidt ook op het levenslustige en enthousiasme van de leden van de Christelijke Brassband. “Yn’e Greide” mag voor zich spreken.

Een door de leden zelf fantastisch ingerichte zaal in ‘de Moeting’ in Tzum ondersteunde de muzikale inzet voor het concert op de avond van 24 mei. Zie ook de foto’s op de website van Greidebrass. De latere reacties uit het publiek waren positief.

De brassband Greidebrass speelde nummers uit verschillende genres. Het gedragen ‘Lady Steward’s Air en Donegal Bay met solist op de bariton Jelke Boonstra, werden afgewisseld met bijvoorbeeld The Saga Of Haakon the Good van Philip Sparke, Bad Bad Leroy Brown met als vocal soliste onze eigen solo-altiste Tietske Folkertsma en de James Bond Collection. “The Cuckoo” werd gepresenteerd met een door de zaal rennende koekoek en een jager met een schietgeweer… Liesbeth de Haan speelde als gast soliste op haar bugel Concertino for Flugel Horn and Brassband, een zeer fraai optreden. The Snowman met nostalgische klanken en Gonna Fly Now om meteen na de pauze het tweede deel van het concert in te luiden en nog meer.

Een speciale rol was er voor het Vocal Quartet ‘Qlassy’ uit Easterein. Deze Vocal Group werd ‘ontdekt’ bij een optreden rond Kersttijd 2013 in Easterein. Nu wisselden ze hun zang af met de muziek van Greidebrass. Het laatste nummer was een topper. Een gezamenlijk optreden van Greidebrass en Qlassy. Het nummer I’ve Got the Music in Me was door beiden vooraf goed ingestudeerd en dat was merkbaar bij de uitvoering.

Met dank aan het publiek, de organisatie van de Moeting in Tzum, de presentator, de gastsoliste, de sponsoren, de donateurs, de helpers, de beschermheer van Greidebrass de heer Rikus Jager, de zangeressen en muzikanten van Qlassy, de leden en dirigent van Brassband Greidebrass…

We hopen tot volgend jaar bij de volgende Spring! Yn e Greide in 2015.