Hattrick voor Greidebrass op Gouden Spiker Festival 2013

Vorig jaar december kregen we een nieuw werk op de muziekstandaard. Het heette Shifting Sands, gecomponeerd door Darrol Barry. Om alvast even te proeven aan het stuk, aangezien dat het verplichte werk is tijdens het Gouden Spiker festival. Na ons succesvolle Valentijnsconcert i.s.m. het Fries Jeugd Fanfare Orkest in februari gingen we serieus met het werk aan de slag. Daarnaast moest er gezocht worden naar een solo werk, een koraal en een mars. Samen met het verplichte werk vormen deze stukken het repertoire voor het Gouden Spiker Festival en daar zijn de prijzen ook op gebaseerd. Er is namelijk een prijs voor beste solist, beste uitvoering van het verplichte werk en er is een prijs voor beste totaal optreden. De laatste is een heuse “spiker” als bokaal en daar is het uiteraard allemaal om te doen tijdens het festival.

Voor het koraal viel de keuze op Abide With Me, in een arrangement van Karl Jenkins. Als solo werk speelden we Wind Beneath my Wings in een arrangement van eveneens Darrol Barry met Joël Hofman als solist op de trombone. Met de mars El Capitan van John Philip Sousa was het programma compleet.

Na een intensieve voorbereiding van een aantal weken, inclusief een geslaagde try-out te Tzum, konden we op 20 april dan eindelijk onze kunsten aan de jury laten horen. De jury bestond dit jaar uit Klaas van der Woude en Durk Lautenbach. Geblindeerd en wel zaten zij in de zaal te luisteren hoe de bands hun repertoire ten gehore brachten. Greidebrass begon met het koraal Abide With Me, wat volgens de jury “een mooie start” van het optreden was. Daarna was het de beurt aan Joël om te soleren op zijn trombone met Wind Beneath my Wings. Joël deed dit geweldig en de jury was dan ook lovend. “Een knappe prestatie” en “goede balans tussen solist en band” zijn enkele citaten uit het juryverslag. Daarna was het de beurt aan het verplichte werk, Shifting Sands. Dit betekent dat iedereen in de betreffende divisie dit werk moet spelen. Het werk is zeer divers, met ritmische stukken maar ook melodische en solistische passages. Beide juryleden waren goed te spreken over onze uitvoering waar vooral het begin erg sfeervol werd bevonden. We sloten ons optreden af met de mars El Capitan, die als “knap uitgevoerde mars” in het juryverslag terug kwam.

Na ons optreden snel de instrumenten opbergen en de zaal weer in want we waren heel erg benieuwd wat de tweede band in de divisie ten gehore zou brengen. We waren erg onder de indruk van de mars, het zou erop spannen wie er zou winnen. Het viel op dat zij het verplichte werk heel anders speelden dan wij deden dus wie er zou winnen was niet te zeggen. Na Hosannah kwam de Spikerpakkenband een gala concert verzorgen met niet één, maar twee euphonium solisten. Met de mond open en de adem in zat iedereen te luisteren naar de prachtige klanken, waar vooral de afsluiter in de smaak viel.

Inmiddels was de uitslag bekend. De meeste leden van Greidebrass waren met een goed gevoel het podium afgestapt en we hoopten dat de jury daar net zo over zou denken. En met enige vorm van trots kunnen we melden dat we, natuurlijk met opmerkingen en tips van de jury, zowel met de solo, als het verplichte werk én het totaal optreden de eerste prijs hebben behaald! Dit betekende voor Greidebrass de derde opeenvolgende keer dat de “Gouden Spiker” mee naar huis genomen kon worden. Hier hebben we met z’n allen dan ook flink van genoten, want het bleef nog lang onrustig in Ureterp. Het was een geweldige avond en we willen de organisatie dan ook hartelijk danken voor al hun inspanningen!