Greidebrass wint Gouden Spiker

Zaterdagavond 16 april was het dan zover, de tweede deelname van Greidebrass aan het Gouden Spiker Festival! In 2009 werd hier tijdens het eerste optreden ooit van Greidebrass de Sulveren Spiker behaald door op elk onderdeel de 2e prijs te halen. Natuurlijk was Greidebrass erop gebrand om dit succes minstens te evenaren.

Greidebrass lootte als 3e en mocht rond 20.00 hun repertoire uitvoeren. Greidebrass begon hun programma met Abide with me van W.H. Monk in een arrangement van Goff Richards. Volgens de jury klonk dit als een orgel, hetgeen Dirk ook menigmaal op de repetitie als referentie heeft geroepen. “Dit is muziek maken” schreef ook Jochem Hoekstra.

Na dit muzikale begin was het tijd voor de solist Willem Flisijn met de trombone solo Blue John, van Peter Kneale. Willem werd geloofd om z’n mooie trombone sound en het neerzetten van een goede sfeer. Ook de begeleiding werd als zeer verdienstelijk beschreven. Uiteindelijk leverde dit Willem en Greidebrass de eerste beker op! De eerste prijs voor solisten!

Vervolgens stond het verplichte werk Pompeji op het programma, geschreven door Mario Bürki. Dit stuk over de vulkaanuitbarsting bij Pompeji in het jaar 79 na Christus waarbij de vulkaan Vesuvius het stadje Pompeji wegvaagde. Een zeer sfeervol muziekstuk waarin muzikaal de uitbarsting en rampspoed maar ook de wederopbouw na de uitbarsting beschreven wordt. Volgens de jury had Greidebrass dit stuk goed begrepen en de uitbarstende vulkaan, door de slagwerkers Jelle Douwe de Vries, Wybren Joustra en Pieter Wijnstra met veel kracht op hun instrumenten vertolkt, werd als groots en fantastisch bevonden! Dit leverde Greidebrass dan ook niet voor niets de eerste prijs voor het verplicht werk op! De tweede beker van de avond!

Als afsluiter was gekozen voor de mars Manhattan van Erik Leidzén. Het tempo zat er goed in, misschien wel iets te goed volgens de jury, maar de drive en dynamische verschillen van de band maakten veel goed. Met al twee eerste prijzen op zak kon de derde ook niet uitblijven, de Gouden Spiker voor het totaalprogramma was tevens voor Greidebrass! Voorzitter Frans de Haan mocht nogmaals aantreden en onder luid gejuich werd de beker in ontvangst genomen!

Eindconclusie van de jury was een muzikaal optreden, met veel overtuiging. Uitstekende band met een goede dirigent die weet hoe het moet en weet wat hij doet, een mooie opsteker voor ons aller Dirk Vincken!

En het bleef nog lang onrustig in Ureterp..

Voor verdere uitslagen zie www.goudenspikerfestival.nl