Geslaagd dubbelconcert Greidebrass en Euterpe

Na het verplaatsen van het concert op 9 januari vanwege het slechte weer was het 24 januari zover om het opnieuw te proberen. Ondanks dat er deze zondag opnieuw sneeuw was gevallen was de complete band afgereisd naar Beetsterzwaag. In plaats van de sporthal was deze keer uitgeweken naar de Samen Op Weg kerk.

Na de voorrepetitie in de kerkzaal was het tijd voor Euterpe om voor eigen publiek het dubbelconcert te beginnen. Euterpe wilde alsnog de luisteraars een gelukkig nieuwjaar wensen en speelde als opening Happy Newyear, een bewerking van de bekende hit van Abba. Vervolgens stond Lord Tullamore op het programma. Hierna vervolgde Euterpe met Beyond the Sea en sloot het eerste blok af met de swingende Glenn Miller parade. Hierna was de beurt aan Greidebrass om het muzikale stokje over te nemen. Voordat Greidebrass begon met hun officiële programma was gekozen om de koralen Aurelia en Eventide te spelen voor de slachtoffers van de ramp in Haïti. De collecte die aan het eind van het concert gehouden zo worden zou ook gaan naar de slachtoffers van deze ramp. Na dit respectvolle begin was het de tijd om het programma spetterend te beginnen. Greidebrass trapte af met het spetterende Adventures in Brass van Ray Farr. Hierna was het de beurt voor de eerste solisten van Greidebrass. Frans de Haan sr. en Frans de Haan jr. brachten een prachtige uitvoering van Softly as I leave you ter gehore een duet van Alfred de Vita. De hoogste tijd voor een klassieker uit het brassband repertoire, Shine as the Light van Peter Graham. Deze heftige compositie beval zowel technisch uitdagende als lyrische gedeeltes waardoor alle aspecten van een brassband van hun beste kant belicht worden. Het eerste gedeelte van het optreden werd swingend afgesloten met de uitvoering van Birdland van Joseph Zawinul in een bewerking van Philip Sparke.

Na de pauze was het weer Greidebrass die het podium op mocht om het concert te vervolgen. Het tweede gedeelte werd geopend met het spelen van Time’s Up van Warren Baker in een arrangement van Dirk Vincken. Hierna was het de beurt aan de volgende solist, Eele Jan Bergsma. De principal van Greidebrass bracht het publiek een prachtige vertolking van de solo Dimitiri bewerkt voor brassband door Rodney Newton. Greidebrass bleef in de kalme sferen met het koraal David of the white rock in een arrangement van G. H. Willcocks, een mooie bewerking van een prachtige oude hymne. De band sloot af met een traditionele mars, Starlake van Eric Ball waarna zij vervolgens een staande ovatie van het publiek in ontvangst mocht nemen!

Aan Euterpe nu de beurt om het concert af te maken door het tweede gedeelte van hun programma uit te voeren. Euterpe begon met de William Bluehaert March, waarna zij vervolgden met Make my Day, Gospel John en het welbekende How do you like Your Eggs in the Morning. De uitsmijter van Euterpe bestond uit Bessarabyanke. Hiermee bracht Euterpe een geslaagd concert ten einde waarin beide bands het publiek hebben vermaakt met een divers programma. Na het dankwoord door leden van Euterpe en onze eigen voorzitter Frans de Haan was het tijd om met een goed gevoel naar huis te gaan.

Voor enkele foto’s zie onze fotopagina.